zaterdag 24 maart 2012

7e Zwarte Dennentocht 25 km Nieuwleusen

Vandaag ben ik richting Overijssel vertrokken. Ik was om zeven uur weggegaan en om kwart over acht kwam ik aan bij De Deel in Nieuwleusen. Er werd mij een parkeerplek aangewezen en dat was lekker dichtbij de startlocatie. Na het inschrijven en het afgeven van mijn wandelboekje ben ik om half negen vertrokken. Het was prachtig weer en ben in korte broek gegaan maar nog wel met een dun jasje aan.

Na een stukje asfalt weg ging het een paar kilometer over privé terrein wat voornamelijk weiland was. En later liep je over een zandweg die je naar een asfaltweg leidde en wat verder naar rechts richting de Zwarte Dennen. En daar was al de eerste rust op 4,2 km bij Exped en daar alleen even in de controlekaart een knipje laten zetten.
Hierna ging het langs een recreatievijver en verder door de Zwarte Dennen en om de Ganzenplas en naar het Carstenbos en vandaar naar de tweede rust en controle in IJhorst. In het Carstenbos stond ik even stil en hoorde de stilte, dat heb ik jarenlang niet gehoord, die stilte. Na deze stop weer verder door het Carstenbos naar de Bomertsweg.

Hier op de Bomertsweg zag ik aan de linkerkant allemaal vervallen huisjes en stacaravans.
Wat daar in de toekomst komt? De Bomertsweg werd afgelopen en even naar links en daarna de IJhorsterveldweg volgen tot aan de Zwarte Dennen. Een stukje door de bossen en aan de rand van het bos stonden twee vrijwilligsters met enkele soorten frisdrank.

Na de zandweg ging nog enkele kilometers over een kronkelige asfaltweg en bijna op het einde kwam ik langs een tuin en huis vol beelden.

Om kwart over één was ik weer terug van een mooie, afwisselende en goed georganiseerde wandeltocht van de SWOS. Tot een volgende keer.
 Voor de globale route klik hier.
Voor meer foto's klik op foto hieronder.

https://photos.app.goo.gl/SfEPa33hnK6wszp89

woensdag 21 maart 2012

Utrechtse Heuvelrugtocht 28 km Woudenberg

Vandaag heb ik weer aan een groepswandeling meegedaan van wc Samen Op Pad. Dit keer werd er gestart bij de sporthal De Camp in Woudenberg. Ik was om half negen van huis weggegaan en op de A28 stond ik in een file en gelukkig duurde dat niet zo lang. Dus ik was op tijd voor de inschrijving en heb ook mijn wandelboekje laten stempelen. We startten om precies 10 uur en gingen op weg met 112 wandelaars. Het was ook de eerste lentewandeltocht van dit jaar.
We gingen Woudenberg uit via de Griftdijk en later langs een slootrandje en daarna door de Treek en we kwamen ook even langs het Henschotermeer.
Via autovrije paden ging het door Maarn, langs het mooie gemeentehuis en verder door de Utrechtse Heuvelrugbossen en om het Huis te Maarn heen.
Via de Wijkerweg (een oude hanzeweg tussen Harderwijk en Wijk bij Duurstede) ging het naar de grote rust en dit keer in LaPlace waar we een half uurtje rust hadden. We moesten de A28 onderdoor waar ze de snelweg aan het verbreden waren en ook het viaduct moest verbreed worden.

Na deze grote rust ging het verder door Maarsbergen en door het buitengebied om naar het Broekerbos te gaan. Over de Laagerfseweg en Oudenhorsterlaan en door het bos naar het klompenpad (een oude liniedijk). Bij een asfaltweg gingen we het water over en aan de andere kant verder over een fietspad tot de Brinkkanterweg. Daar gingen we de liniedijk weer op en even verder door enkele loopgraven om later bij de wagenrust te komen. De wagenrust was bij Hoeve de Beek waar een liniemuseum in is gehuisvest.

Na deze wagenrust gingen we verder over de Brinkkanterweg en later gingen we rechtsaf over het voormalige Kesterenlijntje (Amersfoort-Kesteren). Later langs het voormalige station van Woudenberg en via de spoorlaan weer naar de startlocatie in Woudenberg. We waren om kwart over vier weer terug en hebben ongeveer 5½ uur totaal gelopen en de afstand was 28 km. De hele dag heeft de zon geschenen en even voor de grote rust heb ik mijn jasje uitgedaan. Ik heb weer in een omgeving gelopen die mij niet zo bekend voorkwam en dat is leuk.
Voor meer foto's klik op foto hieronder


https://photos.app.goo.gl/o3TudPDNW4MSguPP7

zaterdag 17 maart 2012

Voorjaarswandeltocht 25 km (28) Almere

Vandaag heb ik een thuistocht gelopen. De wandeltocht was georganiseerd door wsv Op Stap '94 en er werd gestart vanuit het clubgebouw van scouting Hannie Schaftgroep in Almere Stad Waterwijk. Ik ben van huis af gelopen en na inschrijving ben ik gestart om 08.45 uur.
Het was mooi weer en de route ging via het Fanny Blankers-Koen Sportpark naar de wijk Tussen de Vaarten.
Via de Danswijk en Weteringpark ging de route door het Waterlandsebos naar Almere Haven. Op het Michauxpad stond op de routebeschrijving dat er linksaf gegaan moest worden, maar dat bleek rechtsaf te moeten zijn. En verder stond er het 1e pad rechtsaf en dat was het 2e pad. Als je echt alleen op de pijlen zou lopen dan kwam je goed uit.
Ik liep langs een vaart met knotwilgen en in de verte zag je het Kasteel van Almere wat in de volksmond de Ruïne wordt genoemd. Het Waterlandsebos zijn ze aardig aan het uitdunnen. Alle bomen met een rood kenmerk zijn/gaan tegen de vlakte.
Daarna langs de achterzijde van de Grienden en bij de Wetering aangekomen was de houten Bosbrug gesloopt en moesten we doorlopen naar de Sportbrug. Aan de andere zijde weer terug lopen en via het Vliegerpark naar de eventuele rust bij vtv De Kluitenduikers. Ook daar was een houtenbrug gesloopt en ging het een stukje via een gedeelte van de Marken. Op de routebeschrijving stond dat de ruist op 12,4 km was maar in werkelijkheid was het al 15 km.

Ik ben doorgelopen en via de Steiger en Vroege Vogelbos ging het naar de rust bij vtv Spanningsveld. Daar kwamen alle afstanden bij elkaar.
Vanaf deze rust ging het bij de McDonald's onder de A6 door en langs de Steiger en weer de A6 onderdoor naar het Weerwater met uitzicht op het stadshart Almere.
Voorbij een hoge flat ging het rechtsaf naar het Laterna Magikapark met een bijzonder kunstwerk.
Daarna langs het Parkhuys Almere en onder het viaduct door ging het linksaf naar het Ebenezer Howardpark.
Rechtsaf over de Pereboomweg en bij de vaart ging het linksaf naar de startlocatie.
De gehele tocht was 28,1 km wat meer is dan volgens de routebeschrijving die 24,9 km aangaf. Ik vond dit wel een mooie wandeltocht en als inwoner van Almere ben ik langs plekken geweest die mij onbekend waren. Alleen het verschil in de afgelegde afstand kan ik niet begrijpen.
Voor de route klik hier.
Voor meer foto's klik op foto hieronder.

https://photos.app.goo.gl/Fg2hN6Wo6rKZFA2p9



woensdag 14 maart 2012

2e Kwintelooijentocht Veenendaal 25 km

Vandaag ben ik naar Veenendaal geweest. Er was daar een wandeltocht die georganiseerd werd door wc Samen Op Pad. Met wc Samen Op Pad zijn het altijd een groepswandelingen a 5.5 km p/u. wandelsnelheid. Ik ben vanmorgen tegen half negen weggegaan en heb eerst nog getankt. Ik was daar om vijf over half tien en heb mij ingeschreven. Het was weer lekker druk en het aantal wandelaars van vandaag was 109.
Om tien uur precies zijn we vertrokken en we gingen eerst een stuk door Veenendaal zelf en daarna naar het buitengebied.

Na een wagenrust gingen we richting Kwintelooijen, dat een oude zandgroeve is, en dat was mooi met wat pittige klimmetjes. Eerst gingen we nog door een stukje bos en daarna kwam het zand.
Na deze hoogte moesten we ook weer naar beneden en dat deden we via een trap met 167 treden.
Daarna nog een rondje gelopen en toen langs wat vennetjes en daarna naar de grote rust in een manage.

Na de rust, het was twee uur geworden, gingen we weer op weg en we moesten nog maar iets meer dan een uur lopen. Dat deden we via landgoed Prattenburg en de Randweg van Veenendaal weer naar de startlocatie.

We waren weer om 15.15 uur terug bij de startlocatie. We hebben over de 25 km dan 4.45 uur gedaan en dat is minus de rustpauze. Het was een mooie tocht en weer erg leuk met de groep.
Voor meer foto's klik op foto hieronder.


https://photos.app.goo.gl/jDZoghwqqZcHGrVp7

zaterdag 10 maart 2012

4e Siontocht Houten 25 km

Vandaag ben ik gaan wandelen in Houten. Deze tocht werd georganiseerd door bouwfondscommissie van de hervormde gemeente in Houten en onder auspiciën van de SGWB. Ik kon parkeren bij de ONVZ die deze parkeergelegenheid ter beschikking had gesteld voor de wandelaars.
Na de inschrijving ben ik direct gestart en een stuk door het centrum van Houten gelopen. Het NS station vond ik mooi met zijn futuristisch ogende verlichting en het bezit ook nog een fietstransferium met plaats voor 4200 fietsen. En je ziet ook inderdaad geen fietsen in de omgeving.
Na het station ging het verder door het centrum met La Place op een mooie locatie en bij het Grieks restaurant ging het rechtsaf het Kooikereind/pad pad. Voor het water ging het rechtsaf richting Rijsbrug het Rijsbrugsepad op en door de Akkers. Linksaf de Odijkseweg op daarna rechtsaf de Binnenweg op. Onder de Rondweg door en linksaf de kasteeltuin op en later het Strandmeer op.
Strandmeer werd Stuwmeer en weer later liep ik langs de Oosterlaakplas.
Na de plas kwam ik op het Westrumspad en even verder was er een verhoging met een informatiebord van de Traproute.
"Houten het kasteel, de put en het paard
Twaalf kastelen stonden in de huidige gemeente Houten. Het merendeel van deze imposante bouwwerken werd tussen 1250 en 1350 gebouwd door lokale adellijke families. Zij oefenden vanuit deze centra hun macht uit. Deze rechtsmacht hadden zij veelal in leen van de Utrechtse bisschop. Zij regeerden over een bepaald gebied, voerden de rechtspraak en bezaten heerlijke rechten die inkomsten opleverden. De edellieden waren niet de eerste vrome machthebbers in dit gebied, eerder oefenden grootgrondbezitters (keizer, kerk en voorname personen), de Romeinen en Germaanse stammen hun invloed uit op deze Utrechtse regio. Archeologisch onderzoek bracht de rijke bewoningsgeschiedenis Houten en omstreken weer aan de oppervlakte. Helaas zijn, evenals de Romeinse villa’s, de meeste kastelen in de gemeente Houten verdwenen. Toch zult u tijdens uw fietstocht overblijfselen van kastelen, in de vorm van grachten omwallingen of delen van gebouwen, tegenkomen. Daarnaast karakteriseren forten, woontorens, kerken, landhuizen en boerderijen het gebied. Bij de aanleg van riolering en nieuwbouwwijken, kwamen funderingen van oude bebouwing aan het licht. U passeert enkele van deze archeologische vindplaatsen.
De route bevat veel bijzondere elementen zoals kenmerkende boogbruggen, de oude rivier de Lek en een infanteriestelling. Houten is een rijke en bijzondere plek: geen wonder dat verscheidene machtige lieden het gebied koesterden".(bron:www.traproute.nl)


Ik ben de verhoging op geweest en aan het einde daarvan naar beneden gegaan en linksaf de Rondweg onderdoor en dan de brug over van het Amsterdam Rijnkanaal.
Na de brug linksaf een zandpad op en de twee bruggen onderdoor en linksaf langs het spoor naar Schalkwijk. In Schalkwijk linksaf het spoor over en even verderop rechtsaf naar de rust.
De rust was in de oude Hervormde Kerk. Voor je natje en plasje was het wel wat druk.

Na de rust ging het een stukje terug over het spoor en daarna linksaf de weg op evenwijdig met het spoor. Je kwam ook langs de kasteeltuin van jonkheer Ram.
Verder het fietspad volgend en rechtsaf de Achterdijk op en naar de Molenbuurt van Tull en 't Waal. Onderweg heb ik nog een buitje gekregen en even nat geworden, maar daarna is het verders droog gebleven.
In Tull en 't Waal ging het rechtsaf weer naar Schalkwijk en via de Korte Uitweg naar de spoordijk.
De twee bruggen onderdoor en rechtsaf het zandpad weer op en rechtsaf de brug op met mooi uitzicht op het Amsterdam Rijnkanaal.
Na de brug ging het door de wijk Leebrug naar de rust in de Sionkerk. Hier even een pauze gehouden en daarna weer verder.

Door de een stukje woonwijk en over de Houtensewetering en door een bedrijventerrein ging het naar het Amsterdam Rijnkanaal. Daar ging het rechtsaf en liep je langs het kanaal en het was druk op het kanaal.
Na het kanaal ging het rechtsaf de Heemsteedseweg op en door de wijk Den Oord en het Imkerspark, met een schoenenboom, weer naar de startlocatie.
Ik vond dit een geslaagde wandeltocht met afwisselende gezichten (woonwijken, waters, polders en dorpen) en een goede organisatie. Voor herhaling vatbaar.
Voor de route klik hier.
Voor meer foto's klik op foto hieronder

https://photos.app.goo.gl/eRGHqCvLBZ3LNQJ57




zaterdag 3 maart 2012

Jubileumwandeltocht NHWB 75jaar Weesp 25 km

Ik had besloten om maar weer eens dichtbij te gaan wandelen en heb daarom Weesp uitgekozen. Vorig jaar had ik daar ook gelopen en het leek mij wel wat. De start was bijzonder druk en kon mijn auto toch nog redelijk parkeren. De drukte was omdat de NHWB 75 jaar bestaat en deze tocht was uitgekozen als een jubileumtocht. De startlocatie is weer bij voetbalclub FC Weesp en ik moest in de rij staan voor de inschrijving. Na de inschrijving kon je direct starten en niet zoals vorig jaar tot 10 uur precies wachten.


Het ging via het NS station door het centrum en via Fort aan de Ossenmarkt over de 's-Gravelandseweg langs de Vecht.




Bij het gemaal aan de Keverdijk ging het linksaf de Keverdijk op en de route ging een klein stukje door natuurgebied "Naardermeer" en via de Meerkade over de A1 naar Muiderberg. Ik ging door Muiderberg naar de kust van het IJmeer en deze werd gevolgd tot aan Muiden.





Vanaf deze kustlijn had je uitzicht op flats van Almere.


Bij Muiden aangekomen kon je evt. rusten bij Ome Ko, maar ik ging verder. Langs de kustlijn van het IJmeer en over het fietspad naar de PEN centrale.




En langs de Maxis maar wat was het daar druk zeg.


Voor de A1 ging het rechtsaf naar het Amsterdam-Rijnkanaal en daar linksaf naar de spoorbrug bij Weesp.




Bij de spoorbrug aangekomen ging het linksaf en verder weer naar de startlocatie.


Bij nameting bleek de route maar 24 km te zijn. Voor de rest was het toch wel een aardige route alleen in het begin, langs de Vecht, vond ik het saai.