Na de inschrijving ben ik direct gestart en een stuk door het centrum van Houten gelopen. Het NS station vond ik mooi met zijn futuristisch ogende verlichting en het bezit ook nog een fietstransferium met plaats voor 4200 fietsen. En je ziet ook inderdaad geen fietsen in de omgeving.
Na het station ging het verder door het centrum met La Place op een mooie locatie en bij het Grieks restaurant ging het rechtsaf het Kooikereind/pad pad. Voor het water ging het rechtsaf richting Rijsbrug het Rijsbrugsepad op en door de Akkers. Linksaf de Odijkseweg op daarna rechtsaf de Binnenweg op. Onder de Rondweg door en linksaf de kasteeltuin op en later het Strandmeer op.
Strandmeer werd Stuwmeer en weer later liep ik langs de Oosterlaakplas.
Na de plas kwam ik op het Westrumspad en even verder was er een verhoging met een informatiebord van de Traproute.
"Houten het kasteel, de put en het paard
Twaalf kastelen stonden in de huidige gemeente Houten. Het merendeel van deze imposante bouwwerken werd tussen 1250 en 1350 gebouwd door lokale adellijke families. Zij oefenden vanuit deze centra hun macht uit. Deze rechtsmacht hadden zij veelal in leen van de Utrechtse bisschop. Zij regeerden over een bepaald gebied, voerden de rechtspraak en bezaten heerlijke rechten die inkomsten opleverden. De edellieden waren niet de eerste vrome machthebbers in dit gebied, eerder oefenden grootgrondbezitters (keizer, kerk en voorname personen), de Romeinen en Germaanse stammen hun invloed uit op deze Utrechtse regio. Archeologisch onderzoek bracht de rijke bewoningsgeschiedenis Houten en omstreken weer aan de oppervlakte. Helaas zijn, evenals de Romeinse villa’s, de meeste kastelen in de gemeente Houten verdwenen. Toch zult u tijdens uw fietstocht overblijfselen van kastelen, in de vorm van grachten omwallingen of delen van gebouwen, tegenkomen. Daarnaast karakteriseren forten, woontorens, kerken, landhuizen en boerderijen het gebied. Bij de aanleg van riolering en nieuwbouwwijken, kwamen funderingen van oude bebouwing aan het licht. U passeert enkele van deze archeologische vindplaatsen.
De route bevat veel bijzondere elementen zoals kenmerkende boogbruggen, de oude rivier de Lek en een infanteriestelling. Houten is een rijke en bijzondere plek: geen wonder dat verscheidene machtige lieden het gebied koesterden".(bron:www.traproute.nl)
Ik ben de verhoging op geweest en aan het einde daarvan naar beneden gegaan en linksaf de Rondweg onderdoor en dan de brug over van het Amsterdam Rijnkanaal.
Na de brug linksaf een zandpad op en de twee bruggen onderdoor en linksaf langs het spoor naar Schalkwijk. In Schalkwijk linksaf het spoor over en even verderop rechtsaf naar de rust.
De rust was in de oude Hervormde Kerk. Voor je natje en plasje was het wel wat druk.
Na de rust ging het een stukje terug over het spoor en daarna linksaf de weg op evenwijdig met het spoor. Je kwam ook langs de kasteeltuin van jonkheer Ram.
Verder het fietspad volgend en rechtsaf de Achterdijk op en naar de Molenbuurt van Tull en 't Waal. Onderweg heb ik nog een buitje gekregen en even nat geworden, maar daarna is het verders droog gebleven.
In Tull en 't Waal ging het rechtsaf weer naar Schalkwijk en via de Korte Uitweg naar de spoordijk.
De twee bruggen onderdoor en rechtsaf het zandpad weer op en rechtsaf de brug op met mooi uitzicht op het Amsterdam Rijnkanaal.
Na de brug ging het door de wijk Leebrug naar de rust in de Sionkerk. Hier even een pauze gehouden en daarna weer verder.
Door de een stukje woonwijk en over de Houtensewetering en door een bedrijventerrein ging het naar het Amsterdam Rijnkanaal. Daar ging het rechtsaf en liep je langs het kanaal en het was druk op het kanaal.
Na het kanaal ging het rechtsaf de Heemsteedseweg op en door de wijk Den Oord en het Imkerspark, met een schoenenboom, weer naar de startlocatie.
Ik vond dit een geslaagde wandeltocht met afwisselende gezichten (woonwijken, waters, polders en dorpen) en een goede organisatie. Voor herhaling vatbaar.
Voor de route klik hier.
Voor meer foto's klik op foto hieronder
Geen opmerkingen:
Een reactie posten